I sin tredje raka valföreställning gör konstgruppen Ful antinationalism, samarbetar med Sara Parkman och ställer frågan om yttrandefriheten gäller för alla





   

Som ett svar på att yttrandefriheten och rättigheter hotas, konstnärer censureras och nationalism frodas kommer inför valet i höst en antinationalistisk och färgstark show i form av ett Tal till nationen, med premiär på Ställbergs gruva 25 augusti och avslutande livesändning på bio 3 september i samarbete med Folkets Hus och Parker. Konstgruppen Ful, som tidigare gjort de uppmärksammade valföreställningarna Europa Europa med The Knife och Mödrars Manifest med Quiquiriquí Coyotas, står bakom och samarbetar denna gång med musikern Sara Parkman. Spelplatsen för Tal till nationen, författad och regisserad av Nasim Aghili, är inte slumpmässigt vald. Kulturcentrat Ställbergs gruva är en oumbärlig plats för de boende i Bergslagen och har under lång tid varit verksam i en Sveriges minsta och fattigaste kommuner där nedmonteringen av välfärden slagit hårt och orsakat osäkra framtidslöften.

Konstgruppen Ful följer upp de tidigare valföreställningarna Europa Europa (tillsammans med The Knife) och Mödrars Manifest (tillsammans med Quiquiriquí Coyotas) med sin tredje valföreställning Tal till nationen tillsammans med musikern Sara Parkman. Med insikten om att värnandet av det fria ordet är en av vår tids viktigaste uppgifter har den här valföreställningen fokus på förskjutningar i demokratin, förlusten av yttrandefrihet och alla förödande konsekvenser samhället möter när rättigheter politiseras och det fria ordet ersätts av hat. Tal till nationen är en antinationalistisk och färgstark show som i valtider vill stå emot polarisering och värna gemensamhet.

”Vi lever i en tid då rättigheter politiseras och konstnärer censureras. Inte bara i andra länder, utan även här i Sverige. Om vi vill fortsätta hissa prideflaggor och uppleva konst som är fri, kritisk, integritetsfull och i dialog med sin samtid måste vi inte bara värna utan också beskriva de friheter vi idag tar för givna. Friheter som vi ser är hotade. Därför är Tal till nationen en kärleksförklaring till yttrandefriheten och den konstnärliga frihet som gör föreställningen möjlig”, säger regissör och dramatiker Nasim Aghili.

Konst- och kulturplatsen Ställbergs gruva ligger i en av Sveriges minsta och fattigaste kommuner, Ljusnarsberg, där industrinedläggningar och nedmontering av välfärd slagit hårt och orsakat arbetslöshet, osäkra framtidslöften och avfolkning. Ställbergs gruva vill genom samarbetet med konstgruppen Ful aktualisera vikten av det offentliga rummet och samtalet om yttrandefrihet och demokrati, oavsett hur rik din kommun är och vart i landet du bor.     


Tal till nationen, som framförs av skådespelarna Timimie Märak, Alejandra Goic och Ellen Nyman, är en del av ett större projekt som konstgruppen Ful gör kring yttrandefrihet och konstnärlig frihet under 2022 och 2023. Första publika mötet skedde vid inspelning av podden Tal till nationen, med tema konstnärlig frihet, gästad av konstnären Carolina Falkholt som har erfarenhet av att få sin konst stoppad och saboterad. Kommande poddgäster är Athena Farrokhzad, Ellen Nyman, Dinis Machado, America Vera Zavala och Elisabeth Ohlson. Producent är Malin Holgersson och programledare är Nasim Aghili.

FAKTA OM FÖRESTÄLLNINGEN:
Föreställningens titel: Tal till nationen
Biljettsläpp: 6 juni
Premiär: 25 augusti 
Speldatum: 26+27 augusti, 1+2+3 september
Livesändning: 3 september 
Skådespelare: Timimie Märak, Alejandra Goic, Ellen Nyman
Körledare: Sara Parkman
Kör: Annemarie Anang, Ingela Cederholm, Angelica Carlsson, Barbara Chamoun, Ing-Marie Ekman, Brenda El Rayes, Siri Anna Flensburg, Anton Hemgren, Pari Isazadeh, Charlie Josephsson, Maja Kamne, Otto Lindgren, Rostam Mirlashari, Bengt Månson, Elin Oskarsson, Rafael Pineda, Adam Randle, Peter Rousu, Berrin Sahin, Stephanie Stjärnlöv och Pia Zettergren.
Dramatiker och regissör: Nasim Aghili
Kompositörer: Sara Parkman och Hampus Norén
Sångförfattare: Sara Parkman, Hampus Norén, Alexandra Loonin och Nasim Aghili
Scenograf och kostymtecknare: Björn Karlsson
Ljusdesigner: Josefin Hinders
Researcher och dramaturg: Malin Holgersson
Regiassistent: Moa Johansson
Scenmästare: Peter Widell
Ljudtekniker: Mel Jiménez Segura
Producent: Puma Lagos Parra
Produktionsassistent: Maja Bäckman
Art Director: Sepidar Hosseini
Grafisk form: Hannah Baklien
Art Director Ful: Hanne Lindberg
Digital strateg: Oivvio Polite
Kommunikationsstrateg: Maria Starck
Sociala medier: Andrea Lagos
Konstgruppen Ful är Nasim Aghili, Malin Holgersson, Hanne Lindberg och Rani Nair


Tal till nationen, är en del av ett större projekt som konstgruppen Ful gör kring yttrandefrihet och konstnärlig frihet under 2022 och 2023 och är ett samarbete mellan Konstgruppen Ful och Ställbergs gruva och görs med stöd av Kulturrådet, Konstnärsnämnden, Författarfonden, Stockholms Stads kulturförvaltning och PostkodStiftelsen.


Gå till sajten Fuls Tal till nationen här!
Köp biljetter till föreställningarna på Ställbergs gruva här!
Köp biljetter till livesändningen den 3 sep här!



Tal till nationen är ett samarbete mellan Konstgruppen Ful och Ställbergs gruva och görs med stöd av Kulturrådet, Konstnärsnämnden, Stockholms Stads kulturförvaltning och Svenska Postkodstiftelsen.